علائم هشدار دهنده آلزایمر

خرید ادکلن

علائم هشدار دهنده آلزایمر

علائم هشدار دهنده آلزایمر علائم آلزایمر در جوانی علائم الزایمر زودرس تست تشخیص آلزایمر آلزایمر در سالمندان علائم شروع آلزایمر مراحل اخر الزایمر درمان دارویی آلزایمر درمان قطعی الزایمر

علائم هشدار دهنده آلزایمر

بیماری آلزایمر شروع تدریجی و خاموش دارد، ممکن است مدت طولانی جلب توجه نکرده و به اشتباه تصور شود این تغییرات بخشی از روند طبیعی پیری است و این درحالیست که عدم توجه به علائم آلزایمر، تشخیص بیماری را به تعویق می‌اندازد.بیماری آلزایمر، شایع‌ترین نوع دمانس (اختلال شناخت و حافظه) است. علائم شایع آن شامل از دست رفتن حافظه، قضاوت و استدلال و تغییراتی در حالات و رفتار است.

انجمن آلزایمر ایران 10 علامت هشدار دهنده آلزایمر را چنین معرفی می‌کند:
اختلال حافظه؛ در حدی که در انجام فعالیت‌های روزانه مشکل ایجاد کند. افراد معمولی ممکن است یک قرار ملاقات، نام همکار و یا شماره تلفن دوستی را فراموش کنند و سپس بخاطر آورند. اما فرد مبتلا به بیماری آلزایمر اغلب مسائل (بویژه مسائلی را که اخیرا اتفاق افتاده) فراموش می‌کند و هرگز هم به خاطر نمی‌آورد.دشواری در انجام کارهای عادی؛ فرد پرمشغله ممکن است گاهی حواسش پرت شود، مثلا هویجی را که برای استفاده در کنار غذای اصلی پخته است بر روی اجاق جا بگذارد تا پایان سفر غذا به خاطر نمی آورد، اما فرد مبتلا به بیماری آلزایمر به تدریج توانایی پخت غذا به شیوه سابق را از دست می‌دهد و گاهی نیز فراموش می‌کند که غذا خورده است.ضعف بیان؛ برای همه افراد پیش می‌آید که در پیدا کردن لغات مناسب دچار مشکل شوند، اما فرد مبتلا به بیماری آلزایمر گاهی کلمات ساده را از یاد می‌برد و کلمات نامناسب جایگزین می‌کند و در نتیجه جملات نامفهوم می‌شوند. اشتباهات دستوری و ناتوانی دنبال کردن یک موضوع از دیگر نشانه‌هاست.گم کردن زمان و مکان؛ به طور طبیعی گاهی اوقات ممکن است افراد روزهای هفته و تاریخ روزانه را فراموش کنند ولی دوباره با تمرکز آنها را به یاد بیاورند. فرد مبتلا به بیماری آلزایمر ممکن است در خیابان راه خود را گم کند و نداند که چگونه به آنجا رفته است.

آلزایمر

ضعف یا کاهش قضاوت؛ ممکن است فردی با یک بیماری عفونی مراجعه به پزشک را تعویق اندازد ولی بالاخره این کار را انجام می‌دهد ،اما فرد مبتلا به بیماری آلزایمر، مشکلاتش را درک نمی‌کند و مراجعه به پزشک را ضروری نمی‌داند. همچنین اختلال در تصمیم گیری‌های ساده مانند پوشیدن لباس مناسب از دیگر علائم هشدار دهنده است.مشکلات در تفکر ذهنی؛ گاه و بی‌گاه ممکن است افراد در رسیدگی به حساب‌های مالی دچار مشکل شوند، اما فرد مبتلا به بیماری آلزایمر به تدریج ارقام را فراموش می‌کند و نمی‌داند با آن‌ها چه کار کند.جا به جا گذاشتن اجسام؛ هرکسی ممکن است موقتا کیف پول یا کلیدش را سر جایش نگذارد. این درحالیست که فرد مبتلا به بیماری آلزایمر ممکن است اجسام را در جاهای نامربوط بگذارد، مثلا گذاشتن اتو در فریزر و یا ساعت مچی در قندان.

تغییرات در حالات و رفتار؛ همه ممکن است گاهی غمگین یا بد خلق باشند، اما در فرد مبتلا به بیماری آلزایمر خلق بیمار می‌تواند بدون هیچ دلیلی سریع تغییر کند، مثلا از حالت آرامش به اشک و خشم برسد.تغییرات در شخصیت؛ به طور طبیعی ممکن است شخصیت افراد با افزایش سن کمی تغییر کند، ولی تغییر شخصیت در فرد مبتلا به بیماری آلزایمر می‌تواند شدیدتر باشد. این تغییرات شامل سردرگمی، ترس و بدبینی، منزوی شدن، بی‌تفاوتی یا بروز رفتارهای نامناسب است.از دست دادن انگیزه؛ به طور طبیعی افراد گاهی از کار در منزل، فعالیت‌های شغلی و یا وظایف اجتماعی خسته می‌شوند، ولی در نهایت و پس از کمی استراحت دوباره انگیزه‌های خود را باز می‌یابند، اما فرد مبتلا به بیماری آلزایمر ممکن است نسبت به وقایع و رویدادهای محیط زندگی و خانواده‌اش کاملا بی‌تفاوت بنظر آید.

علائم آلزایمر
آلزایمر زمین تا آسمان با فراموشی‌های گاه و بیگاه فرق دارد. این بیماری مزمن است و پیش‌رونده و افراد مبتلا به این بیماری در اعمال شناختی خود با مشكل روبه‌رو می‌شوند. اگر شما یا اطرافیان‌تان به این بیماری مبتلا هستید یا سابقه فامیلی آلزایمر دارید، مطلب زیر را بخوانید تا از زبان دكتر خسرو جامه‌بزرگی، متخصص مغز و اعصاب و عضو هیات علمی دانشگاه نكاتی را در این‌باره به شما بگوییم.

فراموش می‌كنند نفس بكشند
آلزایمر تنها به فراموشی ختم نمی‌شود وجزء علل شایع مرگ و میر در دنیا است. در این بیماری فرد دچار مشكلات شناختی می‌شود، عملكردش روز به روز افت می‌كند و قابلیت انجام كارهایش را از دست می‌دهد. بیماری‌های زیادی مانند آلزایمر ممكن است به زوال عقل بیمار منجر شوند. البته در 70درصد موارد زوال عقل، خود را با آلزایمر نشان می‌دهد و 30 درصد آن مربوط به علت‌های دیگر از جمله آسیب‌های شدید مغزی، سکته‌های مغزی، بیماری‌های عفونی، ایدز و سیفلیس، بیماری‌های التهابی مغز، بیماری‌های غدد درون‌ریز، مسمومیت با فلزات سنگین مانند سرب، عوارض دارویی و کمبود برخی ویتامین‌ها می‌شود البته برخی علت‌های زوال عقل ازجمله علل عفونی، دارویی، کمبود ویتامین‌ها، مسمومیت با سرب و کم‌کاری تیرویید قابل درمان و برگشت پذیر هستند. بیماری آلزایمر، سیری‌پیش‌رونده دارد كه البته شروع آن به آرامی صورت می‌گیرد و هیچ‌كس یك شبه آلزایمری نمی‌شود. این بیماری شایع باعث تحلیل رفتن مغز می‌شود و نیاز به تشخیص بالینی دارد.

دل‌شان خوش شود، خوب می‌شوند؟
افراد مبتلا به آلزایمر دچار توهم و هذیان هم می‌شوند، به اعضای خانواده‌شان بدبین شده و ممكن است، دچار توهم بینایی هم شوند. این افراد بی‌انگیزه هم هستند؛ اگر قبلا شاد بوده‌اند، اكنون توانایی حتی لحظه‌ای شاد بودن را هم ندارند. ممکن است پرخاشگر، بی توجه و بی‌انگیزه شوند. بسیاری از این علائم به بیماری افسردگی شباهت دارد با این وجود، ترس به دل‌تان راه ندهید، همه فراموشی‌ها به آلزایمر مربوط نمی‌شوند. معمولا فراموشی آلزایمری ها با افسرده‌ها متفاوت است؛ آلزایمری‌ها اطلاعات روزمره مثل آدرس و شماره تلفن را فراموش می‌کنند و اکثرا حافظه دورشان تا مدت‌ها سالم باقی می‌ماند و بعید نیست خاطرات گذشته را با جزئیاتی دقیق‌تر از آدم‌های سالم برای‌تان تعریف کنند.

من هم توی صف هستم؟
آلزایمر از آن دسته بیماری‌هایی است كه رحم و مروت ندارد و ممكن است هر كسی را درگیر كند. سن، مهم‌ترین فاكتور در این بیماری است و با بالا رفتن امید به زندگی، افراد بیشتری در خطر ابتلا به این بیماری قرار می‌گیرند. افراد زیر 45 سال كمتر به این بیماری دچار می‌شوند و معمولا افراد بالای 60 سال آلزایمر می‌گیرند. خطر ابتلا به آلزایمر بعد از 65‌ سالگی به ازای هر دهه دوبرابر می‌شود. این ارقام با افزایش سن تا جایی بالا می‌رود كه افراد 90 سال تا 40 درصد شانس ابتلای بیشتری به آلزایمر دارند. آلزایمر زن و مرد هم نمی‌شناسد و ممكن است سراغ هر خانم‌ و آقایی برود اما در این بین خانم‌ها به علت طول عمر بیشتر و كاهش هورمون استروژن در دوران یائسگی بیشتر به آلزایمر مبتلا می‌شوند. در این میان شجره‌نامه فامیلی را هم درنظر بگیرید؛ اگر خواهر، برادر، پدر یا مادرتان آلزایمر دارند، شانس ابتلای شما بیشتر می‌شود.

خیلی دور؛ خیلی نزدیك
افرادی كه دچار آلزایمر می‌شوند، حافظه‌شان ضعیف می‌شود و كارهای عجیب و غریب زیادی انجام می‌دهند. اگر با فردی آلزایمری سر و كار دارید، بعید نیست كه روزی ساعت را در یخچال ببینید. نباید از این افراد توقع داشته باشید تا اجسام را سر جایشان بگذارند. آلزایمری‌ها نمی‌توانند جای وسایل را در حافظه‌شان نگه دارند. آنان آدرس و شماره تلفن‌شان را هم فراموش می‌كنند. ممكن است ندانند در چه دوره‌ای از زندگی‌شان هستند و با چه افرادی سر و كار دارند. قدرت قضاوت را هم از دست می‌دهند. همین‌طور اصلا بعید نیست كه ندانند اگر گاز فضای خانه را پر كرد، چه كار باید بكنند یا ترتیب شكستن تخم‌مرغ در ماهیتابه را هم فراموش كنند. اگر از آنها بپرسید با پیدا كردن كیف پول چه كار باید كنند، جواب درستی برای‌تان ندارند. آنان دیگر توانایی حل مشكلات‌شان را از دست می‌دهند و درك درست از جهت‌یابی و حافظه فضایی‌شان هم از بین می‌رود. این مشكلات تا آنجا پیش می‌رود كه شخص توانایی تكلمش را از دست می‌دهد و درست حرف زدن را هم فراموش می‌كند. اگر هم با وجود این همه نشانه‌های بیماری و رفتارهای عجیب و غریب‌شان، همچنان پای‌شان را كرده‌اند در یك كفش كه بیمار نیستند و نیاز به درمان ندارند، اهمیت ندهید زیرا این عدم پذیرش نیز جزئی از بیماری‌شان است و نیاز به درمان دارد.

علائم هشدار دهنده آلزایمر

آلزایمر درمان می‌شود؟
تنها با فراموشی‌های گاه و بیگاه نمی‌توانید برچسب آلزایمر را به خودتان بچسبانید. تشخیص این بیماری نیاز به معاینه بالینی دارد و با مراجعه به پزشك و انجام تست‌های حافظه می‌توان عملكرد شناختی را تخمین زد. بعد از تشخیص بیماری، پزشك براساس نمره‌ای كه می‌گیرید و با توجه به عددهای جدول به شما خواهد گفت در چه مرحله‌ای از بیماری قرار دارید. بیماری آلزایمر درجات مختلفی دارد. ‌این بیماری درمان قطعی ندارد و افراد مبتلا به آن باید داروهای‌شان را همیشه مصرف كنند تا سطح ناقل‌ها و هورمون‌های‌شان را بالا ببرند. داروها ممكن است عوارض گوارشی داشته باشند كه در صورت مشكل بهتر است با پزشك مشورت كنید. هنگام مراجعه به پزشك اگر داروی خاصی مصرف می‌كنید، حتما پزشك‌تان را در جریان بگذارید. بعضی از داروها مثل آنتی‌هیستامین و داروهای ضدجنون و داروهای مغزی اوضاع‌تان را بدتر می‌کنند.

 

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.